top of page
mark-konig-fNXJs8IVFHA-unsplash.jpg

Tekneye Oturmak

KüreÄŸin nasıl yapıldığını anlamadan önce öÄŸrenilmesi gereken ilk ÅŸey tekneye oturmayı öÄŸrenmektir. Tekneye binmeyi hızlı öÄŸrenmek için ilk olarak iÅŸ tekneyi aklımızda hayal edelim. Teknenin kıç kısmına doÄŸru dönelim ve teknenin saÄŸ kısmında duran küreÄŸi saÄŸ elimizle alalım. SaÄŸ elimizde bulunan küreÄŸi bırakmadan saÄŸ ayağımızı oturağın önündeki kısma koyalım. Tekneye oturacak cesareti bulduÄŸumuzda boÅŸta duran sol küreÄŸi de saÄŸ elimize alalım. Ä°ki kürek elimizdeyken saÄŸ bacağımızla olabildiÄŸince yavaÅŸ bir biçimde vücudumuzu indirelim. Oturak kısmına oturmaya yakınlaÅŸtığımızda sol bacağımızı atik bir biçimde ayaklık kısmına koyalım. Artık oturduÄŸumuza göre saÄŸ bacağımızı da ayaklık kısmına koyabilir. En son olarak ayakları baÄŸladıktan sonra saÄŸ ve sol elimize küreÄŸi alabiliriz.

matthew-fournier-dY1sZaryOk4-unsplash.jpg

Oturak Poziyonları

Kürek çekerken üstüne oturduÄŸumuz oturak hareket eder. Bu oturağın durduÄŸu poziyonların adı vardır:

Bel kol: Oturak hareket ettirilmeden sadece kol ve beli kulanarak kürek çekilir. KüreÄŸi yeni öÄŸrenenler ya da ısınmak için yapılır.

Yarım oturak: Oturak teknenin yarısına kadar getirildikten sonra kürek çekilir. Yarışlarda start verildikten hemen sonra hız kazanmak için ya da ısınmak için yapılır.

Tam oturak: Oturak teknenin başından sonuna gelince kürek çekilir. Düzgün kürek her zaman tam oturak çekilir.

josef-stepanek-tqgbG68pH-0-unsplash.jpg

KüreÄŸi Çekmek

Kürek çekmek aslında suda bisiklet sürmeyi öÄŸrenmek gibidir. Çünkü tekne aynı bisiklet gibi dengede durmayı ister. Bu dengede durma iÅŸini sporcu küreklerle halleder. Küreklerle tekneyi dengede tutmak hareketsiz dururken kolaydır. Peki tekneyi hareket haline geçirdiÄŸimizde nasıl dengede durarız? Bunun cevabı düzgün oturak ve kürek rotasyonunda yatıyor. Tekneye oturduktan sonra yapacağımız ilk iÅŸ oturağımızı teknenin ortasına getirmek ve kürekleri ileri doÄŸru ittirmek. Bu hareketle hazır pozisyonda beklemiÅŸ oluyoruz.

matthew-fournier-Yt1paNFp00s-unsplash.jpg

Tekneyi harekete geçirmek için yapmamız gereken ÅŸey küreÄŸi kendimize doÄŸru çekerken oturağı geriye doÄŸru ittirmek. Bunu yaparken dikkat etmemiz gereken bir ÅŸey var: Oturak ile kürek hızı birbirine eÅŸit olması. (Yoksa tekne altımızdan kaçar.) Tekneyi kaçırmadan oturak ve kürek sonuna geldiÄŸimize göre küreÄŸi kollarımızla olabildiÄŸince uzatıp oturağı ileri doÄŸru hareket ettirmeye baÅŸlıyoruz. Kollarımız hala ileride iken oturakla teknenin en ucuna kadar gidiyoruz. Teknenin en ucuna geldiÄŸimizde ise küreÄŸi suya saplayıp kendimizi geriye doÄŸru ittirmeye baÅŸlıyoruz. Bacaklarımızla kendimizi geriye doÄŸru ittirirken kollarımızla aynı hızda küreÄŸi kendimize doÄŸru çekiyoruz. Tebrikler! Böylece tam oturak kürek çekmiÅŸ olduk.

Kritik Noktalar

Kürek sporuyla ilgili bilenen yanlışlardan bir tanesi küreÄŸin kolar ile çekildiÄŸidir. Bu bilgi aslında yanlıştır. Kürek teknik açıdan kollarla “çekilse de” gerçekte olan bacak kuvvetiyle kürek itilmektedir. KüreÄŸi bırakmak ölümcül bir hatadır. KüreÄŸi bırakmanız teknenizin dengesini bozulmasına ve sizi tekneyle birlikte suya gömmesine neden olacaktır. Tek çifte dışında teknenin batma sıkıntısı yoktur. SaÄŸ ve sol küreÄŸi aynı anda götürmek ÅŸarttır. 

KüreÄŸi Tutmak

KüreÄŸin en ucunda duran sporcunun tuttuÄŸu kısıma topaç adı verilir. Topacın daha iyi kavranabilmesi için en uç kısmı parmağın baÅŸ ucuyla tutulur. Geriye kalan 4 parmak küreÄŸi çeker. KüreÄŸi çekerken iki küreÄŸinde eÅŸit güçte çekilmesi gereklidir. SaÄŸ veya sol kürekten birinin daha güçlü alınması teknenin yönünü deÄŸiÅŸtirecektir; yarışırken bu istenmez.

bottom of page